Siirry pääsisältöön

Miten oikeasti onnistua elämäntapojen muutoksessa ja pysyvässä painonhallinnassa?

Taas on se aika vuodesta, kun painonpudotusbuumi on kuumimmillaan. Erilaisilta painonpudotuksen pikakursseilta voi tarttua mukaan monia hyviä ohjeita ja uusia ideoita terveellisempiin elämäntapoihin. Hetkellisesti olo voi ollakin kevyempi ja vyötärö kaventua mukavasti. Pysyvä painonhallinta ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että syöt vähemmän ja liikut enemmän. Se ei myöskään ole pelkkiä ruokavalio- ja jumppaohjeita.

Kokonaisvaltainen muutos lähtee siitä ajatuksesta, että haluat olla oikeasti hyvä itsellesi. Olet myös valmis muutokseen ja ennen kaikkea valmis tekemään töitä muutoksen eteen, sillä muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Kokonaisvaltainen elämäntapojen muutos ei todellakaan tapahdu muutamassa kuukaudessa vaan muutokseen vaaditaan pitkäjänteisyyttä, kykyä motivoitua, tarkkaa suunnitelmallisuutta sekä myös rautaista kykyä ratkaista eteen tulevia ongelmia ja haasteita.

Mistä ajatuksista olisi sitten hyvä aloittaa pysyvät elämäntapojen muutokset? Tässä kuusi ajattelemisen arvoista ajatusta.

1. Pidä itsestäsi

Ihminen joka pitää itsestänsä ja haluaa itsellensä hyvää, on valmis tekemään asioita jotka edistävät hyvinvointia ja terveyttä. Jos sinulla on taipumusta puhua itsellesi rumasti ja soimata itseäsi silloin, kun kohtaat haasteita ja vaikeuksia, niin sinun tulisi opetella puhumaan itsellesi kokonaan uudella tavalla. Mieti esimerkiksi, miten puhut hyvälle ystävällesi silloin kun hän kohtaa haasteita elämässään. Onko sinulla tapana silloin soimata ja moittia häntä vai haluatko kannustaa ystävääsi haasteiden yli? Miksi et puhuisi itsellesi samalla tavalla?





2. Ole positiivinen kehosi suhteen ja arvosta kehoasi

Kehopositiivisuus ei ole ylipainon ihannointia vaan se on oman kehon hyväksymistä sellaisenaan. Kehopositiivisuus on myös ymmärrys siitä, että kehosi ansaitsee huolenpitoa ja terveyttä.  Anna kehollesi siis myös kunniaa ja arvostusta siitä, mitä kaikkea se on kestänyt vuosien saatossa.  Kanna kehosi ylpeänä mutta vaali samalla myös sen hyvinvointia ja terveyttä.




3. Tunne itsesi ja kuuntele tunteitasi

Tähän asti eletty elämäsi on täynnä kokemuksia, muistoja, opittuja tapoja ja uskomuksia. Näillä kaikilla on oma osansa painonhallinnassa.  Sen takia sinun tulisi kuunnella itseäsi ja miettiä miten voisit toimia jatkossa toisin. Sinun olisi hyvä miettiä, että miten käsittelet omia tunteitasi silloin kun olet haavoittuvainen tai haasteiden edessä. Mitkä ovat sinun heikkoutesi ja miten onnistut toimimaan niiden kanssa? Mikä tilanne tai tunne saa sinut toimimaan omaa hyvinvointiasi vastaan? 



4.Tunne omat voimavarasi ja kykysi

Teet tuskin oikeita ja hyvinvointiasi edistäviä ratkaisuja silloin kun olet ahdistunut, stressaantunut, ylikuormitettu tai väsynyt. Nämä kaikki tekijät voivat heikentää sinun päätöstäsi tehdä oikeanlaisia ja terveellisiä ratkaisuja ja antaa enemmän tilaa impulsiiviselle toiminnalle. Anna itsellesi lupa vähentää elämässäsi olevaa liiallista kuormitusta. Mistä ylimääräisestä kuormituksesta voisit luopua, vaikka heti? 




5. Mieti tarkkaan motivaatiotasi ja tavoitteitasi

Mitä teet silloin kun motivaatio tuntuu kadonneen? Motivaatio voi olla melko helposti häilyväinen ja ohikiitävä tunneilmiö, jonka saatat menettää äkillisesti. Motivaation lisäksi sinun tulisi miettiä omaa kykyäsi ratkaista ongelmia ja vastustaa houkutuksia.  Tavoitteita on hyvä olla, mutta sinun kannattaa myös miettiä, että asetatko itsellesi liian vaativia ja kohtuuttomia tavoitteita. Tee mieluummin itsellesi pitkäkestoinen suunnitelma ja ota haltuun kaikessa rauhassa yksi asia kerrallaan. 



6. Huolehdi itsestäsi

Jos sinulla on ollut tapana hemmotella itseäsi hyvällä ruoalla ja juomalla, niin nyt voisi olla hyvä aika miettiä jokin uusi tapa, jolla huolehdit itsestäsi ja palkitset itseäsi. Jos pystyt syömisen sijaan käyttämään jotain muuta keinoa itsesäätelyssä, niin sinulla on tällöin erittäin vahva mahdollisuus onnistua pysyvässä painonhallinnassa ja elämäntapojen muutoksessa. 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5 vinkkiä kevyempään kesäoloon

Oletko kamppaillut muutosten kanssa aikaisemmin ja huomannut hetken päästä, että mikään ei toimi ja muutokset ahdistavat aivan liikaa? Jos haluaa saavuttaa pidemmällä aikavälillä pysyviä tuloksia niin painonpudotuksen kuin hyvän olon suhteen, kannattaa aloittaa askel kerrallaan ja muuttaa omia tapojaan pikkuhiljaa. Voisi ajatella, että kesä ei ehkä ole kaikista otollisinta aikaa muutoksille, mutta nappaa tästä itsellesi, vaikka yksi asia, johon haluat muutosta tänä kesänä ja olet taas yhden askeleen lähempänä hyvää ja kevyempää oloa.   1. Uni Univaje kerryttää tutkitusti kiloja vyötärölle. Riittämätön yöuni nostaa ruokahalua ja yleensä väsyneenä tekee mieli enemmän makeita ja suolaisia herkkuja. Pyri siis pitämään huoli riittävästä yöunen määrästä (suositusten mukaan 7-9 tuntia) ja yritä kömpiä joka ilta suurin piirtein samoihin aikoihin nukkumaan, sillä säännöllinen unirytmi tekee kehollesi hyvää. Pyri myös välttämään iltaisin mobiililaitteiden sinihehkua, sillä tuo valo v...

Motivaatio

Olen tänä keväänä törmännyt melko useasti motivaation puutteeseen. Omaani ja muiden. Se on antanut minulle paljon ajattelemisen aihetta viime aikoina ja olen joutunut tosissani miettimään, että mitä se motivaatio oikein on ja mistä se kumpuaa. Motivaation määritelmä yksinkertaisuudessaan on se, että kyseessä on tila, joka määrää miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut. Motivaatio jaetaan sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio on sitä, että saa palautetta tai palkintoja ympäristöstä, sisäinen motivaatio taas kumpuaa siitä, että kokee oman toiminnan palkitsevana ja saa siitä itsellensä mielihyvää. On melko helppoa sanoa, että sisäinen motivaatio on pidemmällä tähtäimellä se, joka palkitsee ihmisen ruhtinaallisemmin. Siitä minulla heräsi ajatus siitä, että motivaatio ei mielestäni ole kiinni tahdonlujuudesta, vaan pikemminkin siitä, että löytää oman juttunsa ja tunteen siitä, että tekee jotain asiaa vain itseänsä varten. Ol...