Siirry pääsisältöön

Motivaatio



Olen tänä keväänä törmännyt melko useasti motivaation puutteeseen. Omaani ja muiden. Se on antanut minulle paljon ajattelemisen aihetta viime aikoina ja olen joutunut tosissani miettimään, että mitä se motivaatio oikein on ja mistä se kumpuaa. Motivaation määritelmä yksinkertaisuudessaan on se, että kyseessä on tila, joka määrää miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut. Motivaatio jaetaan sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio on sitä, että saa palautetta tai palkintoja ympäristöstä, sisäinen motivaatio taas kumpuaa siitä, että kokee oman toiminnan palkitsevana ja saa siitä itsellensä mielihyvää. On melko helppoa sanoa, että sisäinen motivaatio on pidemmällä tähtäimellä se, joka palkitsee ihmisen ruhtinaallisemmin.

Siitä minulla heräsi ajatus siitä, että motivaatio ei mielestäni ole kiinni tahdonlujuudesta, vaan pikemminkin siitä, että löytää oman juttunsa ja tunteen siitä, että tekee jotain asiaa vain itseänsä varten. Olen itse aikaisemmin yrittänyt hampaat irvessä tehdä joitain asioita väkisin ja syyttänyt itseäni aina motivaation puutteesta. Olen huomannut, että oloni on ollut melko tyhjä, jos tavoitteiden saavuttaminen on vaatinut minulta loputonta itsekuria ja itseni ruoskimista. Lopputulos on siis ollut ihan mitäänsanomaton.

Mietin usein näitä asioita elämäntapojen muutoksiin tähtäävän valmennuksen kannalta. Miksi joku haluaisi pudottaa painoa ja muuttaa elämäntapojaan, jos lopputuloksena on vetämätön ja voimaton olo? Miksi harrastaa liikuntaa, jos ensimmäisenä ajatuksena on ahdistus? Silloin kun valmennus tuottaa enemmän stressiä ja päänvaivaa, kun hyvää oloa ja tyytyväisyyttä, niin homma ei vain yksinkertaisesti toimi. Olen useasti törmännyt siihen, että elämäntapojen muutokseen tähtäävä valmennus tyssää ensimmäiseen kuukauteen, vaikka tuloksia olisikin syntynyt ja suunta olisi ollut koko sen ajan oikea.



Ensimmäiseksi on tärkeä ymmärtää, että motivaatio ei synny pakottamalla, tyhjästä tai toisen ihmisen toimesta. Vaikka ajattelenkin olevani motivoiva ja innostava valmentaja, olen huomannut, että minun innostukseni ei siirry asiakkaaseen kuin ihmeen kaupalla. Monesti olen myös huomannut, että motiivi ja alkusysäys elämäntapojen muutokselle on tullut jostain ulkoisesta ärsykkeestä. Se on voinut olla jonkun kommentti tai huomautus esimerkiksi painonnoususta. Tai sitten vaan se, että vaatteet kiristävät ja peilistä katsoo pyöreämmät kasvot. Ulkonäköön liittyvä syy on melko yleinen syy muuttaa tapojaan terveellisempään suuntaan, mutta itsessään se ei ole kovin kauaskantoista ajattelua elämäntapojen muuttamisessa. Jos se on alun alkaenkin ollut ainoa syy muuttaa asioita ja omia elämäntapojaan, niin lopputulos jää laihaksi juuri siitä syystä, että tuloksia ei tule tarpeeksi nopeasti eikä esimerkiksi ruokavalion muuttaminen ja liikunnan lisääminen tuota vielä tarpeeksi hyvää oloa. 

Silloin ollaan oikeilla jäljillä, kun motiivi ja ajatus muutoksesta taas syntyy siitä ymmärryksestä, että nyt pitäisi oikeasti tehdä jotain oman terveyden eteen. Halu saada omaan arkeen enemmän energiaa ja virtaa on myös hyvä motiivi muutokselle. Motivaation ytimessä on halu voida hyvin. Tärkeää on myös ymmärtää, että muutos vaatii aikaa, vaivaa ja epäonnistumisia. Epäonnistumiset kuuluvat muutokseen ja niistä on hyvä ottaa opiksi. Monesti olen huomannut, että kun toistaa tarpeeksi monta kertaa samaa virhettä, niin jossain vaiheessa muutos on väistämätön. Elämäntapojen muutoksessa myös tavoitteiden tulee olla realistiset ja välitavoitteiden avulla päästään askel askeleelta pikkuhiljaa kohti suurempaa kokonaisuutta. Ei ole järkeä laittaa koko elämää kerralla uusiksi ja ihmetellä hetken päästä, kun mikään ei toimi ja homma kaatuu omaan mahdottomuutensa. Muutoksen pitää olla maltillista. 

Motivaation löytäminen, kehittyminen ja ylläpitäminen on melko työlästä ja monivaiheista puuhaa, mutta jos sisältään löytää sen oikeanlaisen kipinän muutokseen, niin silloin motivaatio kantaa muutoksessa eteenpäin. Tiivistettynä ajatuksena voisi todeta, että löydä motivaatio siitä syystä, että haluat olla itsellesi hyvä ja pitää itsestäsi huolta. 

Jos kaipaat lisää apua ja tukea muutokseen, niin anna minun auttaa. Katso lisää tietoa Terveysremontti-valmennuksesta täältä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten oikeasti onnistua elämäntapojen muutoksessa ja pysyvässä painonhallinnassa?

Taas on se aika vuodesta, kun painonpudotusbuumi on kuumimmillaan. Erilaisilta painonpudotuksen pikakursseilta voi tarttua mukaan monia hyviä ohjeita ja uusia ideoita terveellisempiin elämäntapoihin. Hetkellisesti olo voi ollakin kevyempi ja vyötärö kaventua mukavasti. Pysyvä painonhallinta ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että syöt vähemmän ja liikut enemmän. Se ei myöskään ole pelkkiä ruokavalio- ja jumppaohjeita. Kokonaisvaltainen muutos lähtee siitä ajatuksesta, että haluat olla oikeasti hyvä itsellesi. Olet myös valmis muutokseen ja ennen kaikkea valmis tekemään töitä muutoksen eteen, sillä muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Kokonaisvaltainen elämäntapojen muutos ei todellakaan tapahdu muutamassa kuukaudessa vaan muutokseen vaaditaan pitkäjänteisyyttä, kykyä motivoitua, tarkkaa suunnitelmallisuutta sekä myös rautaista kykyä ratkaista eteen tulevia ongelmia ja haasteita. Mistä ajatuksista olisi sitten hyvä aloittaa pysyvät elämäntapojen muutokset? Tässä kuusi ajattelemisen ...

5 vinkkiä kevyempään kesäoloon

Oletko kamppaillut muutosten kanssa aikaisemmin ja huomannut hetken päästä, että mikään ei toimi ja muutokset ahdistavat aivan liikaa? Jos haluaa saavuttaa pidemmällä aikavälillä pysyviä tuloksia niin painonpudotuksen kuin hyvän olon suhteen, kannattaa aloittaa askel kerrallaan ja muuttaa omia tapojaan pikkuhiljaa. Voisi ajatella, että kesä ei ehkä ole kaikista otollisinta aikaa muutoksille, mutta nappaa tästä itsellesi, vaikka yksi asia, johon haluat muutosta tänä kesänä ja olet taas yhden askeleen lähempänä hyvää ja kevyempää oloa.   1. Uni Univaje kerryttää tutkitusti kiloja vyötärölle. Riittämätön yöuni nostaa ruokahalua ja yleensä väsyneenä tekee mieli enemmän makeita ja suolaisia herkkuja. Pyri siis pitämään huoli riittävästä yöunen määrästä (suositusten mukaan 7-9 tuntia) ja yritä kömpiä joka ilta suurin piirtein samoihin aikoihin nukkumaan, sillä säännöllinen unirytmi tekee kehollesi hyvää. Pyri myös välttämään iltaisin mobiililaitteiden sinihehkua, sillä tuo valo v...