Siirry pääsisältöön

5 vinkkiä kevyempään kesäoloon

Oletko kamppaillut muutosten kanssa aikaisemmin ja huomannut hetken päästä, että mikään ei toimi ja muutokset ahdistavat aivan liikaa? Jos haluaa saavuttaa pidemmällä aikavälillä pysyviä tuloksia niin painonpudotuksen kuin hyvän olon suhteen, kannattaa aloittaa askel kerrallaan ja muuttaa omia tapojaan pikkuhiljaa. Voisi ajatella, että kesä ei ehkä ole kaikista otollisinta aikaa muutoksille, mutta nappaa tästä itsellesi, vaikka yksi asia, johon haluat muutosta tänä kesänä ja olet taas yhden askeleen lähempänä hyvää ja kevyempää oloa.

 1. Uni


Univaje kerryttää tutkitusti kiloja vyötärölle. Riittämätön yöuni nostaa ruokahalua ja yleensä väsyneenä tekee mieli enemmän makeita ja suolaisia herkkuja. Pyri siis pitämään huoli riittävästä yöunen määrästä (suositusten mukaan 7-9 tuntia) ja yritä kömpiä joka ilta suurin piirtein samoihin aikoihin nukkumaan, sillä säännöllinen unirytmi tekee kehollesi hyvää. Pyri myös välttämään iltaisin mobiililaitteiden sinihehkua, sillä tuo valo vähentää melatoniinin eritystä kehossasi ja piristää sinua.




2. Kehonhuolto

Venyttely on ehkä helpoin tapa pitää kehostaan huolta, parantaa verenkiertoa ja elastisuutta lihaksissa, nopeuttaa palautumista urheilusuorituksesta ja helliä jumissa olevia lihaksia. Silti melko usein venyttely laiminlyödään ajanpuutteen tai muun syyn vuoksi. Suosittelen venyttelemään vain muutaman lihasryhmän päivässä (esimerkiksi takareidet, pakarat ja etureidet) ja toisena päivänä taas jotkut toiset lihakset. Aikaa tuhlaantuu kokonaisuudessaan ehkä 10-15 minuuttia, mutta jos jaksat viikoittain venytellä useamman kerran viikossa, niin voin taata, että huomaat liikkuvuudessasi paljonkin edistystä jo lyhyen ajan sisällä.


 


3.Vedenjuonti

Vesi, tuo vanhin voitehista! Riittävällä vedenjuonnilla on vain ja ainoastaan positiivisia terveysvaikutuksia. Vesi hellii niin aineenvaihduntaa, ihoa, lihaksia kuin suolistoakin. Juomalla vettä huuhdot myös nielua ja pidät suun limakalvot kunnossa. Tämä voi ehkäistä flunssaa, kurkkukipua ja yskää. Vedenjuonti auttaa myös pitämään nestehukan poissa ja parantaa suorituskykyä ja vireystasoa. Painonpudottajan kannattaa myös miettiä, että onko nälän tunne sittenkin janoa. Kokeile siis ensin juoda lasillinen vettä ennen kuin suunnistat jääkaapille. Vedenjuonti on myös tärkeää silloin kun keho menettää nesteitä esimerkiksi urheilusuorituksen aikana tai helteessä hikoillessa. Jos vedenjuonti tuottaa haasteita, niin älypuhelimeen kannattaa ladata sovellus joka muistuttaa säännöllisestä vedenjuonnista. 




4. Kotimaiset marjat ja herukat

Kesä on aikaa nauttia herkullisista kotimaisista marjoista ja herukoista. Unohda ulkomailta tuodut superfoodit, suomalaiset marjat ja herukat ovat kesällä superfoodien aatelia! Lisää ruokavalioosi mansikat, mustikat, kirsikat, mesimarjat, hillat, punaherukat, mustaherukat ja karviaiset ja saat takuulla mahtavan annoksen vitamiinia päivääsi. Parasta on tietenkin poimia niitä myös talteen tulevan talven varalle. 



5. Hyötyliikunta

Kesällä kannattaa nauttia hyötyliikunnan eduista! Oli kyseessä sitten kävely, uinti, pyöräily, puutarhanhoito, nurmikon leikkaus, siivous, auton pesu käsin tai vaikka lasten kanssa telmiminen, niin hyötyliikunta kannattaa aina. Jo puoli tuntia hyötyliikuntaa päivässä auttaa sinua painonhallinnassa ja kohottaa kuntoasi. Pienet valinnat päivässä, kuten kävely autoilun sijaan tai portaiden kävely hissin sijaan, nostavat huomattavasti hyötyliikunnan määrää vuorokaudessa.




Olisiko joku näistä vinkeistä sellainen johon sinä voisit tänä kesänä tarttua? 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten oikeasti onnistua elämäntapojen muutoksessa ja pysyvässä painonhallinnassa?

Taas on se aika vuodesta, kun painonpudotusbuumi on kuumimmillaan. Erilaisilta painonpudotuksen pikakursseilta voi tarttua mukaan monia hyviä ohjeita ja uusia ideoita terveellisempiin elämäntapoihin. Hetkellisesti olo voi ollakin kevyempi ja vyötärö kaventua mukavasti. Pysyvä painonhallinta ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että syöt vähemmän ja liikut enemmän. Se ei myöskään ole pelkkiä ruokavalio- ja jumppaohjeita. Kokonaisvaltainen muutos lähtee siitä ajatuksesta, että haluat olla oikeasti hyvä itsellesi. Olet myös valmis muutokseen ja ennen kaikkea valmis tekemään töitä muutoksen eteen, sillä muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Kokonaisvaltainen elämäntapojen muutos ei todellakaan tapahdu muutamassa kuukaudessa vaan muutokseen vaaditaan pitkäjänteisyyttä, kykyä motivoitua, tarkkaa suunnitelmallisuutta sekä myös rautaista kykyä ratkaista eteen tulevia ongelmia ja haasteita. Mistä ajatuksista olisi sitten hyvä aloittaa pysyvät elämäntapojen muutokset? Tässä kuusi ajattelemisen ...

Motivaatio

Olen tänä keväänä törmännyt melko useasti motivaation puutteeseen. Omaani ja muiden. Se on antanut minulle paljon ajattelemisen aihetta viime aikoina ja olen joutunut tosissani miettimään, että mitä se motivaatio oikein on ja mistä se kumpuaa. Motivaation määritelmä yksinkertaisuudessaan on se, että kyseessä on tila, joka määrää miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut. Motivaatio jaetaan sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio on sitä, että saa palautetta tai palkintoja ympäristöstä, sisäinen motivaatio taas kumpuaa siitä, että kokee oman toiminnan palkitsevana ja saa siitä itsellensä mielihyvää. On melko helppoa sanoa, että sisäinen motivaatio on pidemmällä tähtäimellä se, joka palkitsee ihmisen ruhtinaallisemmin. Siitä minulla heräsi ajatus siitä, että motivaatio ei mielestäni ole kiinni tahdonlujuudesta, vaan pikemminkin siitä, että löytää oman juttunsa ja tunteen siitä, että tekee jotain asiaa vain itseänsä varten. Ol...